Vergaderzalen

Vergaderzalen

De Plenaire Vergaderingen der Directus Calvatus hebben plaats in verschillende vergaderzalen, met elk z’n eigen charme en voordelen.


AC Noorderhagen
Vult de geur van wiet je neusgaten en ben je al drie keer gevraagd of je coke wilt kopen? Dan ben je waarschijnlijk niet ver weg van AC Noorderhagen, de residentie van dhr. Tolboom. Van schiet- en steekpartijen in de straat of knokpartijen bij het onderliggende ‘café‘ hoeft niet raar opgekeken te worden. Achter de roze blauwe deur worden royale kamers aangetroffen die, door slim geplaatste brievenbussen, voornamelijk betaald worden van huursubsidie. Rechte hoeken zal men in dit huis niet aantreffen en leg vooral ook geen biertje op zijn kant: deze kan dan aan de andere kant van de kamer worden opgehaald. Vanwege de gunstige ligging wordt deze residentie nog weleens door DC’ers gebruikt als walk-in-garderobe bij bezoeken aan ’t Gat. De bewoners bestaan uit vijf mannen en drie vrouwen die samen Audentis en Taste goed vertegenwoordigen alsmede een groot scala aan disputen. Mocht u moeite hebben om deze residentie te vinden, volg dan een van de acht roze blauwe fietsen en kom met 50% kans aan op de goeie bestemming.

Herenhuis P3
Eenmaal de singel gepasseerd en de mooie straten van Stadsveld binnengekomen, valt de residentie van vertegenwoordiger de Rouw niet te missen. Dit studentenhuis, waarvan de herkomst van de naam nog te betwisten valt, biedt onderdak aan zes mannelijke UT studenten, bijna allen actief binnen Enschedees studentenleven. Vanaf januari 2019 mag ook vertegenwoordiger de Rouw hier genieten van de uitbouw in de tuin als slaapkamer. De ruime tuin wordt ’s zomers volledig uitgebuit voor de nodige barbecues, waar binnenshuis de grote woonkamer en keuken genoeg ruimte biedt voor vele gezellige avonden. Een biertje uit de niet te missen bierkoelkast vissen en van de luxe van de lounge-bank genieten, is dan ook een kenmerkende activiteit van de bewoners. De vaste huisavond is dan ook een mooi moment om de bierkrat-teller weer een goede boost te geven.

Domus Virtutis Potatorum Huize Alcoholist
Niet ver gelegen van de oude markt, tegenover het politiebureau en het GGD-gebouw, staat de residentie van vertegenwoordigers Koehorst, Van den Brink, Ter Horst en Van Dijk. De samenstelling van dit huis is niet al te lang geleden veranderd. Waar eerder vertegenwoordigers Van de Brink en Ter horst zich toevoegden aan de bewoners, is nu ook vertegenwoordiger Van Dijk bewoner van Huize Alcoholist. Senator Heuzels en vertegenwoordiger Meulink hebben de woning alweer enige tijd verlaten, maar er wonen op dit moment dus  vier vertegenwoordigers in het mooie hoekhuis in het centrum. Vertegenwoordiger Van den Brink wordt hier beter opgevoed en hij laat de magnetron hamburgers nu al enige tijd in de supermarkt liggen. Koken is iets wat in Domus Virtutis Potatorum namelijk wel gedaan wordt. Ook zullen vertegenwoordigers Van den Brink, Ter Horst en Van Dijk het nodige worden bijgebracht over het nuttigen van alcoholische versnaperingen. Hier zal vooral vertegenwoordiger Koehorst redelijk wat invloed op hebben. Het schijnt dat dhr. Koehorst sinds enige tijd dhr. Van Dijk persoonlijk onder zijn hoede heeft genomen, om hem in enkele maanden tijd op te leiden tot grote drinker. Na een aantal jaar gewoond te hebben in Domus Virtutis Potatorum, heeft dhr. Koehorst al redelijk wat kennis opgedaan over het drinken van groene knuppels. Dit is namelijk één van de favoriete bezigheden van de bewoners van Domus Virtutis Potatorum. Daar komt ook de wel bekende bijnaam Huize Alcoholist vandaan. De locatie van het huis is daarom ook zeer effectief. Binnen een paar minuten staan de bewoners op de oude markt en zal het calvatus gaan alleen maar erger worden..

Huize van Heek
Karakteristiek studentenhuis gelegen tegenover de voetbalvelden van Rigtersbleek en boven de warme bakker, waar heerlijke ambachtelijke gemaakte broden en andere snacks gehaald kunnen worden. Het huis wordt bewoond door drie mannen, die een voorliefde voor het Enschedeese vrouwelijk schoon als gemeenschappelijke karaktereigenschap delen. De effecten hiervan zijn duidelijk terug te zien in de staat van het huis, het is er een grote bende en alles valt (bijna) van ellende uit elkaar. Ondanks de niet-zo-propere staat voelen de drie bewoners zich er echter enorm thuis. Het huis beschikt over een grote woonkamer/keuken en een groot dakterras, waar in de zomer veelvuldig gebruik van werd gemaakt om te barbecueën. Het huis wordt op dit moment bewoond door vertegenwoordiger Blaauboer. Nog steeds wordt dhr. Blaauboer vergezeld door de geesten van Ambassadeur Wesseloo en Senator Keppels die nog geregeld acte de présence geven en er rondwaren.

Huize Lis

In het noorden van Enschede, bovenop de ruïnes van voormalig Roombeek, is een studentenhuis vermomd als burgervilla gesitueerd, genaamd Huize Lis. In dit ‘studentenhuis’ resideert vertegenwoordiger Van Dijk. Na enkele rondzwervingen door Enschede hoopt deze vertegenwoordiger hier zijn laatste ‘rustplaats’ in het studentenleven gevonden te hebben. In Huize Lis resideren drie andere studenten, allen Tukkers, die niet erg actief zijn in het studentenleven maar wel groot liefhebber van groene knuppels. Er wordt door de bewoners dan ook regelmatig Calvatus gegaan, wat het huis de bijnaam Huis der Alcoholisten heeft opgeleverd. Dit is vervolgens ingekort naar Huize Lis, wat toch wat beschaafder klinkt en zo beter past bij deze beschaafde burgervilla.

Huize MacGyver
Midden in de Idylle van de wijk Bothoven vindt men Huize MacGyver. Deze niet onaanzienlijke woning biedt kamers aan zeven bewoners, mannelijk dan wel vrouwelijk. Sedert juli 2013 resideert hier vertegenwoordiger Koers van Directus Calvatus. Het is al snel overduidelijk dat Tinus hier resideert, aangezien u op de bank altijd een Directus Calvatus-trui zal aantreffen met daarin vertegenwoordiger Koers. Sinds 2017 is vertegenwoordiger Koers zo liefdadig geweest om ook vertegenwoordiger Reitsma een plekje te geven bij hem thuis. Sinds het intrekken van vertegenwoordiger Reitsma is er een nieuwe container aangeschaft, speciaal voor KFC-gerelateerd afval, verder is er weinig veranderd. De naam van de residentie is afgeleid van de legendarische actieserie MacGyver, waar de bijzonder vindingrijke Angus MacGyver zich uit elke situatie weet te redden, meestal met gebruik van zijn uitzonderlijke wetenschappelijke kennis en zijn onmisbare Zwitserse zakmes. Deze vindingrijkheid wordt door de bewoners geëerd door zo creatief mogelijk om te gaan met het meubilair. Zo zal de oplettende bezoeker zien dat het in Huize MacGyver immer kerst is, daar de woonkamer in een behaaglijk licht wordt gehuld door de altijd aanwezige kerstverlichting en zodoende elkander verlichtingsprobleem verholpen wordt. Daarnaast wordt hier, wanneer nodig, de deur gebruikt als tafel.

Huize Pisa
Midden in de Laares, tussen massa-geproduceerde nieuwbouwhuizen, staan aan de Rozenstraat nog enkele pittoreske woningen uit de jaren dertig. Zo ook Huize Pisa waar vertegenwoordiger Quattrocchi resideert. Het huis dankt haar naam aan de met de tijd verkregen gelijkenis met de welbekende toren, die vooral te merken is op de bovenste verdieping waar alles met wielen aan één kant van de kamer belandt. De bewoners van het huis houden de gouden verhouding graag aan, dus wordt huize Pisa dan ook nu bewoond door drie mannen en drie vrouwen. Ondanks dat men in Huize Pisa ook cursisten tegen het lijf zou kunnen lopen zijn de Pisanen goed vertegenwoordigd in sport-, cultuur- en gezelligheidsverenigingen. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat er in Huize Pisa ook gedacht wordt aan de nodige alcoholische versnaperingen. Als men de woonkamer betreedt zal het oog direct getrokken worden door een technisch hoogstaande constructie die in het midden van de woonkamer vanuit het plafond naar beneden komt. Door deze constructie heeft een Pisaan in nood altijd een opener bij de hand, waarbij er op ingenieuze wijze is gedacht aan de bestemming van de losgekomen bierdopjes. Met een enkele druk op de knop verdwijnt het bierdopje richting een stofzuiger die een eigen plekje heeft aan de muur in de keuken.

Huize Sarijopen
Op de mooiste campus van Nederland staat Sarijopen. Een flat op de campus waar mensen wonen die totaal verschillend zijn van elkaar. Toch hebben ze een goeie band die vooral geschept wordt door de bar die in de woonkamer staat en de opleiding tot campusninja die iedereen volgt. Aan de bar kan de heer van Karnenbeek toch weer zijn dagelijkse twee groene knuppels naar binnen knallen. De bewoners van de flat zorgen samen voor een moordwapen die rondloopt, hun kat,  die om de zoveel tijd weer een muis in de woonkamer dood laat bloeden. Het is de perfect residentie voor onze vertegenwoordiger aangezien het laatste deel van de naam van deze blokkendoos, jopen, correspondeert met het grootste verlangen van onze vertegenwoordiger. Hij trotseert namelijk graag grote bergen wanneer hij zijn klimpakje heeft aangetrokken.

Huize Select
Waar dikwijls de fout is gemaakt dat vertegenwoordiger van der Hoek te huize Sarijopen zou resideren, bleek dit toch de vrijwel identieke tweelingbroer van de desbetreffende vertegenwoordiger te zijn. Het huis waar vertegenwoordiger van der Hoek daadwerkelijk resideert is huize Select, wat zich onder huize Sarijopen bevindt en dus de fundering vormt voor deze vergaderzaal. Hiermee is het de tweede vergaderzaal die zich bevindt op de mooiste campus van Nederland. Over de herkomst van de naam van het huis wordt tot op heden gespeculeerd, waar huidig noch oud bewoner weet wat de herkomst van de naam is. In deze prachtige campusflat woont de vertegenwoordiger met zijn vriendin, maar erg privé is het niet, aangezien zij daar samen met nog 13 mede campusninja’s resideren. Het huis kenmerkt zich door een riant grote woonkamer en keuken, met oude wandschilderingen die bestaan sedert mensenheugenis. De bewoners van de flat noemen zich de helden en vedetten van Select, en hun huisleus zal in ’t gat te horen zijn zodra ze zich hebben weten los te weken van de campus. 

OD308
Aan de Oldenzaalsestraat 308 is het oudste studentenhuis van Enschede gelegen: OD308. Over het in 1968 opgerichte SHE huis doet men vaak de aanname dat straatnaam en huisnaam met elkaar corresponderen; OD staat echter voor Oude Delft. Dit is de grootste Delftse studentenstraat, waar OD’s oprichters studeerden totdat zij besloten hun studie in Enschede voort te zetten. Naast Directus Calvatus worden er 2 andere disputen door 3 huisgenoten vertegenwoordigd. De bewoners zuipen zich iedere maandag, op de huisavond, de tering in, indien zij dinsdag geen tentamen hebben. Dit doen de alcoholisten in de grOD, de garage die omgebouwd is tot bar. Er heerst een heilige hiërarchie binnen OD. Vertegenwoordiger en eeuwige feut van Rosmalen is al twee jaar op rij huisjongste en blijft met alle liefde taken als het vuilnis buiten zetten of koken op de huisavond vervullen. Waarschijnlijk zal hij er nooit genoeg van krijgen om op zijn plek te worden gezet door mensen die het beter weten dan hij.

Huize Pilsdwerg
Op zo’n 100 meter afstand van winkelcentrum Twekkelerveld bevindt zich Huize Pilsdwerg. In de zomer van 2018 is dit ruime pand omgetoverd tot het studentenhuis van dhr. Krullaars en zijn drie huisgenoten. Dit luxueuze pand beschikt over maar liefst drie wc’s. Dit komt mooi uit, omdat op deze manier alle drie de bewoners die TBK studeren tegelijk hun behoefte kunnen doen wanneer ze weer eens een dag van drie uur lang zwoegen hebben voltooid. Huize Pilsdwerg dankt zijn naam aan een gebraste tuinkabouter welke is voorzien van een passende outfit. Deze dwerg is prominent te aanschouwen in een inham in de trappengang. Voor de dwerg is een biertje geplaatst waaraan deze dwerg de helft van zijn naam dankt. De gezamenlijke activiteiten van de bewoners van Huize Pilsdwerg bestaan grotendeels uit potjes FIFA spelen, groene knuppels hakken en een balletje trappen in de zaalcompetitie van Drienerlo.

Penthouse 5A
Op een steenworp afstand van de Oude Markt bevindt zich dit riante appartement van dhr. Gijsen.  Dankzij de grote woonkamer met hoog plafond en grote ramen heeft deze residentie een luxueuze uitstraling waar menig student jaloers op is. Plenaire aangelegenheden vinden hier weinig plaats, echter wordt de goed uitgeruste keuken regelmatig gebruikt door de culinaire liefhebbers binnen Directus Calvatus. De goede faciliteiten en centrale ligging maakt deze residentie dan ook de geprefereerde accommodatie onder Senatoren bij een bezoek aan het Enschedese studenten leven.

‘t Saethuys
Tegenover het cursistenverblijf ArtEZ vindt u een gemeentelijk monumentaal trapgevelpand uit 1905, bewoond door zes studenten, elk actief bij een studentenvereniging en/of dispuut. Het oude heerenhuys is voorzien van royale kamers, grote tuin en twee stukken Noorderhagense bestrating in de vorm van zelf toegeëigende stenen salontafels. Het door de dichter van het Twents volkslied gebouwde pand, vandaag de dag ‘t Saethuys genoemd, is de residentie van vertegenwoordigers Toebes en Ten Hove. Daar waar vertegenwoordig Toebes jarenlang een bult moest trotseren na een flink potje poar neem’n, kunnen de heeren na een minuut hobbelen, vanuit de stad rechtstreeks hun bed in. Een roes uitslapen na een wandeling door de welbekende wietdampen kun je hier wel vergeten, dit wordt namelijk stipt om 8 uur elke ochtend verstoord door de gemeentelijke helden uitgerust met bladblazers.

StudioRukbunker Pyrtje
Een schuurtje omgebouwd tot een knusse residentie, die van alle gemakken is voorzien. Dat is waar vertegenwoordiger Bovenhuis zich schuilhoudt. De studio is voorzien van wat Groningse tinten, om ervoor te zorgen dat de trotse Groninger zich er thuis voelt. Studio Pyrtje zit vast aan Huize Pyrtje; een gemengd studentenhuis met zowel studenten als HBO’ers. Huize Pyrtje ligt in het Binnensingelgebied op een steenworp afstand van het oude MST. Door de gunstige ligging ten opzichte van de altijd gezellige oude markt, wordt deze veelvuldig bezocht.

Geef een reactie