Zeldzame nieuwe SARS-CoV-2 kruisbesmetting plaatsgevonden

Zeldzame nieuwe SARS-CoV-2 kruisbesmetting plaatsgevonden

Na besmettingen van mens tot verschillende diersoorten en vice versa, is er nu ook de eerste besmetting plaatsgevonden van betonnen bankje op mens. De besmetting heeft plaatsgevonden in de buitenlucht waar betonnen bankjes besmet waren met het SARS-CoV-2. Het betreffende slachtoffert heeft (intiem) lichamelijk contact gehad met een betonnen bankje toen nog niet bekend was dat het bankje besmet was. Er gold toen nog geen advies voor persoonlijke beschermingsmiddelen (voorbehoedsmiddelen uitgezonderd). Het slachtoffer werkt nog aan zijn herstel onder strenge quarantaine regels. Tot dusver lijken de tweedegraads besmettingen nog mee te vallen, maar iedereen wordt geadviseerd zo ver mogelijk uit de buurt van het slachtoffer te blijven.

Onderzoekers hebben de genetische code van het virus die is aangetroffen bij het betonnen bankje vergeleken met de genetische code van het virus dat is aangetroffen bij het slachtoffer. Op grond daarvan is geconcludeerd dat het slachtoffer hoogstwaarschijnlijk het virus van het betonnen bankje heeft opgelopen.

Het slachtoffer, Bennie B. is zelf minder zeker van deze kruisbesmetting. Hij geeft dan ook aan dat het maar 40% zeker is dat de besmetting op deze manier heeft plaatsgevonden. Bij navragen aan de experts bleek dit toch wel 100% zeker te zijn, maar lijkt Bennie B. af en toe de grip op de werkelijkheid te verliezen. Het is niet zeker of dit door het virus wordt veroorzaakt of altijd al een onderliggende aandoening was.

Er is van begin af aan rekening gehouden met de mogelijkheid dat betonnen bankjes omstanders kunnen besmetten. Daarom wordt iedereen geadviseerd geen intiem contact te hebben met bankjes. Voor velen is dit geen probleem, maar een enkeling, zoals het slachtoffer, moet dit toch nadrukkelijk verzocht worden.

Klachten? Blijf thuis en laat je testen.

Geef een reactie