Archief van
Auteur: Stefan

Jeu de Poule eist drie slachtoffers

Jeu de Poule eist drie slachtoffers

De hoge intensiteit van DC activiteiten werd op donderdag 16 september doorgezet met een eerstejaarsmannenactiviteit. Na een geslaagde vieze borrel bitterballen meeborrel borrel en wissel plenaire vergadering mochten de heeren van DC voor de derde keer in zeven dagen samen komen. Op zoek naar een (semi)-coronaproof activiteit werd het halve poolcentrum afgehuurd in de binnenstad van Enschede.

Na een regulier potje poolen, die toch altijd een stuk langer duurt dan echt leuk is, komt dhr. Tolboer met een voorstel: Jeu de Poule. De regels zijn vrij simpel: iedereen krijgt twee ballen van dezelfde kleur, het doel is om zo dicht mogelijk bij de ‘but’ te komen, in dit geval de zwarte acht bal. Wanneer er ballen in de pockets verdwijnen worden er adtjes getrokken, de uiteindelijke winnaar en verliezer mogen een adtje uitdelen dan wel trekken. Als extra regel moet degene die het langste niet gepoold heeft met de tuinslang spelen met de blauwe ballen. Dit laatste kwam dit keer neer op uurwerk, wat natuurlijk ongekend is voor DC begrippen.

Dit spel kende drie  slachtoffers: dhr. Gijssie, de medewerker die onze tafels aangewezen had gekregen en de kersverse MinFin. Iets te laat omdat de nieuwe buren kennis kwamen maken maakt ook Gijssie z’n entree in het poolcafé. Ook hij neemt deel aan Jeu de Poule en krijgt het voor mekaar vooral zichzelf erg te verneuken. Een uur na binnenkomst wordt dan noodgedwongen het toilet opgezocht om al het naar binnen gewerkte bier er ook weer uit te gooien. Hiermee pakt Gijs Nielsen het nieuwe record vroeg braken op de meeborrel die ongetwijfeld hiervoor op een meeborrelaar stond die het tempo van DCers niet bij kon houden. Om te zorgen dat toch nog iedereen (lees opa Gijs) de meeborrel aan kon is toen besloten de ‘straffen’ in het spel allemaal terug te brengen naar een half adtje.

Het tweede slachtoffer wist niet wat hij meemaakte qua pitcher bestellingen. Telkens als hij trots aan kwam lopen met één of twee volle pitchers kreeg hij meteen weer de volgende bestelling door. De uiteindelijke score van 27 pitchers geeft dan ook het derde slachtoffer E vd Vert die nu meer dan €500 moest toveren van de rekening waarvan het eigen vermogen al een flinke deuk opgelopen heeft in het vorige boekjaar.

Gijssie over Jeu de Poule
Vertegenwoordiger maakt rentree

Vertegenwoordiger maakt rentree

Na driekwart jaar afwezigheid heeft ook F. Likkertje zich weer aangesloten bij actief DC. Hoogtestages in onder Arnhem en Utrecht liepen helaas op weinig succes uit. De ECs zijn in de pocket, de DD’s helaas niet. Voormalig M. Pannenkoek geeft aan weer erg uit te kijken naar het bijwonen van de activiteiten van het Heerendispuut. Wél heeft hij, als risicogroep, de nodige maatregelen getrokken. Zijn bergbeklimpakje blijft voor de zekerheid nog even thuis, voorlopig duikt hij toch even het Coronapakje in. “Ik neem liever het zekere voor het onzekere” aldus Leendert.

Op z’n eerste borrel wordt de toon meteen gezet. Om half 10 stipt komt de eerste pitcher op tafel en vraagt Leendert of hij ook een glas mag. Het fluitje wordt vol gegoten en staat vrijwel meteen aan de lippen van de dorstige vertegenwoordiger. Dit kunstje herhaalt hij doodeenvoudig een paar uur later nog een keer, zijn zuipconditie is gelukkig nog precies zoals voor zijn vertrek. Als de onredelijke lading bitterballen van de Jinos op diverse tafels verschijnt werpt ook Likkertje een paar snacks naar binnen. Nog mooi op het buitengewoon vertegenwoordigerschap de €5 dans ontsprongen, maar wel lekker kunnen mee smikkelen. Zijn enige lichtingsgenoot, Tiny T. kan zijn geluk niet op nu zijn lichting eindelijk weer compleet is. Na twee rondes aan alle vertegenwoordigers gevraagd te hebben of ze willen lichtingsschikken geeft hij dit op en besluit hij gewoon maar zelf de turbo aan te gooien. Tegen 0.00 is het feest voor lichting 13B wel afgelopen. Het is voor Likkertje de hoogste tijd om de verre tocht naar de campus te maken, wil hij het nog samen met E vd Vert redden om voor het licht thuis te zijn. 

Welkom terug Lennie!

Leendert in zijn Coronapakje
Gecombineerde Lichting 13 niet weg te slaan uit Enschede

Gecombineerde Lichting 13 niet weg te slaan uit Enschede

Sinds de invoer van het beruchte Twents Onderwijs Model is er een nieuwe trend ontstaan onder de studenten. In plaats van kalmpjes langer over je bacheloropdracht doen dan de eerste wereldoorlog duurde, vliegen studenten nu door hun studie heen. De meeste kersvers afgestudeerden laten Enschede meteen voor wat het is en trekken zo snel mogelijk naar het Westen. Waar voorheen de gemiddelde leeftijd op een borrel ergens midden in de twintig lag, mag je nu al blij zijn als deze boven de twintig ligt. Af en toe is er nog een verdwaald lid van Lichting 11 op de borrel te vinden, Lichting 12 heeft echter al geruime tijd het Oosten verlaten. Ook de gehele Lichting 14 zakt snel af in activisme en is nog maar sporadisch te spotten in de pimpelaar.

Maar één gecombineerde lichting gaat rechtstreeks tegen deze trend in te gaan, gecombineerde lichting 13. Als eerste is daar dhr. Kipkluivert die nog steeds niet weg te slaan is uit deze regio. Het einde van zijn studie is al in zicht, maar hij heeft besloten zijn ervaring van het beste Kabinet ooit door te trekken naar een traineeship bij Noaberkracht Dinkelland Tubbergen. Of hij daar puur is aangenomen om de multiculturele quota te halen is nog niet bekend. Ondanks dat zijn naam doet vermoeden, neemt ook Turbo Tinus de tijd om zijn studie af te ronden. Voorlopig vind hij het hier nog wel ‘welletjes’.

Na een half jaar Corona ontwijken is dan ook dhr. Tolboer weer neergedaald in ‘Eanske’. Na twee avonturen in het buitenland is ook hij nog in ieder geval een jaar verbonden aan de lokale universiteit. Hij is niet de enige terugkeerde, ook F. Likkertje maakt volgende maand weer z’n rentree. Na een avontuur in onder andere Nijmegen, Arnhem en Utrecht voegt hij zich toch weer bij de campusninjas. Ook zijn klimpakje zal dan weer meekomen en voor de zekerheid alvast afgestoft worden. Op de vraag of de bergen in het Westen van het land niet beter waren antwoorde hij “De bergen zijn altijd groter aan de overkant”.

Gevaarlijke slang ontsnapt in Enschede

Gevaarlijke slang ontsnapt in Enschede

Na zo’n zes jaar een kalm leven in gevangenschap is een zekere slang erin geslaagd om op losse pootjes te komen. Al enige tijd kronkelt dit reptiel rond in de grootste stad van Overijssel. Een slangendeskundige vertelt tegen de redactie dat het gaat om ‘de black mamba’, ook wel Dendroaspis polylepis genaamd, met een geschatte lengte van drie meter.

Er is goed nieuws: tegenstelling tot zijn soortgenoten is dit exemplaar niet giftig. Een beet kan wel erg pijnlijk zijn en problemen met lopen veroorzaken. De black mamba komt eigenlijk alleen voor in het zuidelijke deel van Afrika, in een waslijst aan landen met Angola, Congo-Kinshasa en Kenia als noordelijke grens. Hoe de slang beland is in ons koude kikkerlandje is voor deskundigen een raadsel.

Afgelopen weekend leek de black mamba zijn eerste slachtoffer gevonden te hebben, maar deze persoon kwam gelukkig met de schrik vrij. De slang lijkt het gemunt te hebben op jonge hertjes, maar schijnt zich te kunnen voeden met alles van het vrouwelijk geslacht. Zijn jachtgebied lijkt gelimiteerd te zijn tot de binnenstad, met als epicentrum ‘het gat in de markt’, maar bewoners in de gehele regio worden gewaarschuwd.

De Black Mamba in actie (credits aan Gijssie)
Kortste kabinet ooit

Kortste kabinet ooit

Afgelopen dinsdag was het weer Prinsjesdag waar voor nationaal publiek de troonrede werd bekendgemaakt. Voor Heerendispuut Directus Calvatus was deze dag het moment om terug te blikken op het afgelopen kabinetsjaar en een nieuw kabinet aan te stellen.

Na lang vergaderen, meerdere stemrondes en een sollicitatie naar een niet bestaande ministerspost werd bekend hoe de posten dit jaar gevuld zullen worden. Minister-President Smerig Belangrijk Jr. wordt bijgestaan door MinBZK Sluwe Bennie en MinFin van Roswallen. Hoewel de officiële naam van dit Kabinet ‘Ter Horst I’ zal heten wordt in de volksmond al gesproken over het ‘kortste Kabinet ooit’. Met een gemiddelde lengte van net boven de 1.60 m zou dit Kabinet zelfs onder gemiddeld klein zijn in landen als Vietnam en Peru. Opvallend detail is dat dit Kabinet mede tot stand gekomen is door de ‘kortste informateur ooit’, dhr. Nielsen. Er zal nog een onderzoek gestart worden naar de informateur om erachter te komen of deze niet naar persoonlijke voorkeur gehandeld heeft. Sinds zijn toetreding bij het dispuut heeft dhr. Nielsen hard moeten vechten om mee te kunnen met ‘de grote jongens’ waar hij zelf toch vaak letterlijk over het hoofd werd gezien.

Hoewel over zo’n twee weken het nieuwe Kabinet haar plannen voor aankomend jaar zal presenteren heeft zij hier en daar al wat losgelaten over haar plannen. Twee van hun speerpunten zijn het herschrijven van het loflied op ’t Smurfenlied en het inkorten van de bierplank (BP) zodat deze beter door het Kabinet te dragen is. Verder hoopt het de Pimpelaar te kunnen overtuigen om de rest van het jaar al het bier in fluitjes uit te schenken en de bitterballen op een bijzettafeltje te presenteren in plaats van de bar. ‘ ᶻᵒ ᵏᵘⁿⁿᵉⁿ ʷⁱʲ ᵒᵒᵏ ᵉᵉⁿˢ ᵛᵃⁿ ᵈᵉᶻᵉ ˡᵃᵗᵉ ⁿⁱᵍʰᵗ ˢⁿᵃᶜᵏ ᵍᵉⁿⁱᵉᵗᵉⁿ’, aldus Smerig Belangrijk Jr.

Ondergetekende wenst het nieuwe Kabinet heel veel succes het aankomend jaar en is ervan overtuigd dat de nieuwe ministers erin zullen slagen om het dispuut aankomend jaar in goede banen te leiden.  

Kabinet Ter Horst I
Greenpeace ten onrechte uitgerukt naar café de Pimpelaar

Greenpeace ten onrechte uitgerukt naar café de Pimpelaar

Enschede – Dierensoorten worden met uitsterven bedreigd en onze planeet lijdt onder de menselijke aanwezigheid. Genoeg reden voor organisatie Greenpeace om actie te voeren op zoveel mogelijk fronten. Het protesteren tegen en het aanpakken van huidige kwesties lijkt niet altijd haar vruchten af te werpen. Daarom besloot bovenstaand genoemde organisatie het heft nog meer in eigen handen te nemen en preventief actie te voeren. Op de avond van donderdag 13 Juni stond bij dispuut Directus Calvatus het onderdeel walvis jagen op het programma. Een vaste actie groep die zich schuil houdt onder de naam ‘Bambuseae’ smeedt snode plannen met versterking van actiegroep ‘Caelibem’ om tot slagen te komen. Met tips van sluwe B. Ennie moest dit wel tot een succesvol einde komen. Echter, bij het observeren van de ‘oogst’ deinde al snel de gecombineerde actiegroep terug van hun eerder benoemde actieplan. Hoewel de oliën en vetten op de hedendaagse markt een paar keer over de kop gaan leek de interesse eng snel te dalen. De geluiden die de zoogdieren uitkraamden en hun algemene uitstraling bleken de bottleneck te zijn voor een goede walvisjacht. De heer P. Oepfeut aan het woord: “Ik mag dan wel nooit op walvisvaart mee geweest te zijn, maar dit gaat zelfs mijn pet te boven.” Ondanks zijn afwezigheid wist Mister Tropisch Riet vanuit het noorden nog zijn mening te laten horen: “”. Greenpeace is uiterst tevreden over haar preventieve actie ondanks het verwaarloosbare effect. “Dit is een overwinning voor iedereen” aldus de organisatie.

Grieks voor DCers

Grieks voor DCers

In Griekenland wordt anders gesproken
dan bij ons in Nederland.
Terras in t Grieks is tarátsa,
Estiatórioo is restaurant.

Neóteri partída is jongste lichting,
Éna potíri dat is een glas.
Skatá protárides dat is poepfeut,
En graváta is een das
.

Párte meriká is een poar neem’n,
En yamas dat is titom.
Luister heel goed naar dit liedje
en je leert het Grieks alom.

Kýrios kýrios is heeren heeren,
Vythíseis dat is dips.
Arkoúda pánta is Grieks voor panda,
Nkéi kólo is flikkerbips,

Néos ippótis is nieuwe ridder,
Psychagogía dat is vertier,
Kaló mánka is beste keal,
En býra dat is gewoon bier.

Párte meriká is een poar neem’n,
En yamas dat is titom.
Luister heel goed naar dit liedje
en je leert het Grieks alom.

… helemaal niet een leuke vent te zijn

… helemaal niet een leuke vent te zijn

De bestuurskundig geïnteresseerde vertegenwoordiger, dhr. Van Roswallen, van ons bestuurskundig georiënteerde dispuut heeft zijn burgerplicht verzuimd. Het algemeen stemrecht, waar decennia – zo niet eeuwen – voor gestreden is, lijkt de beste man niet te deren. “Ik bid niet veur Provinciale Staten” aldus de Drent. Laten we hopen dat er een einde komt aan het vreselijke grensoverschrijdende gedrag van de heer in kwestie. De lichting van van RosWallen heeft het dispuut al meermaals gewaarschuwd voor deze problematiek. Zij, als enigen van het dispuut, maakten tot dusver van Roswallen mee in nuchtere toestand. H. Bennie vertelt: “Wanneer het dipje tussen dronken en aangeschoten bereikt werd, is hij altijd niet te genieten. Hij wordt een sfeerspons, gaat dwarsliggen en haalde werkelijk de lol uit alles om zich heen. Niemand geloofde ons tot nu!” Ook de andere lichtingsgenoot van van RosWallen, E. van der Vert, werd gevraagd naar zijn ervaringen: “Huh, wie? Van Rosmalen? Als er geen zonnepanelen op zitten hoef ik er niks mee te maken te hebben”.

Om als dispuut beter op dit soort situaties te kunnen inspelen is, geheel in de stijl van studenten van een ‘Technische Universiteit’, een curve opgesteld. De curve, genaamd de Curve van Roswall geeft grafisch weer hoe de alcohol de dulbaarheid van de vertegenwoordiger beïnvloedt. Afhankelijk van de dispuutsacitiveit kan bepaald worden in hoeverre ‘gezelligheid’ van de vertegenwoordiger gewenst is, de curve geeft dan uitsluitsel over in welke toestand van Roswallen getracht wordt aan te treden.

Directus Calvatus op één avond drie lichtingen rijker

Directus Calvatus op één avond drie lichtingen rijker

Heerendispuut Directus Calvatus heeft gisteren drie nieuwe vertegenwoordigers mogen verwelkomen. Na een record lange campagne vormen de voormalige lijsttrekkers nu samen Lichting 17. Echter was dit niet de enige wijziging in de structuur van DC. Voormalig Lichting 13 heeft zich opgesplitst in twee nieuwe lichtingen, Lichting 13A en Lichting 13B.

Al langer heerste er een vorm van spanning binnen voormalig Lichting 13. Waar dhr. Tolboer en dhr. Kipkluivert flink aan het titommen en klabamsen waren, liet de rest van de lichting dit vaak achterwege. Maar dit was niet de enige vorm van spanning die binnen de lichting heerste. Sinds eerdergenoemde heren hun kabinetsfuncties vervulden ontstond er een zekere vorm van jaloezie. Zij voldeden namelijk niet zomaar een kabinetsfunctie, maar een kabinetsfunctie binnen kabinet Keppels -I, ook wel ‘het beste kabinet ooit’ genoemd. F. Likkertje en T. Inus konden lastig omgaan met dit groot verschil in aanzien en beloofden zichzelf er alles aan te doen om ook zo’n dergelijke functie te betreden.

Om niks aan het toeval over te laten deed toen F. Likkertje het volgende kabinet meteen een succesvolle gooi naar het Minister-Presidentschap. Zonder de afleiding van intoxicerende middelen moest dit wel een voorbeeld MP worden. Echter bleken de druk en de verwachtingen te hoog en kwam de toenmalige MP als MPannekoek bekend te staan.

Na deze mislukte poging om aansluiting te zoeken bij de rest van de lichting was het nu de beurt aan T. Inus. Ook hij nam het MPschap op zich en om extra kracht te geven aan zijn kabinet besloot dhr. Inus beroep te doen op zijn penningmeester van een eerder bestuur. Nu halverwege het kabinetsjaar blijkt ook zijn poging niet in de buurt te komen van het kabinet Keppels-I. MPanda lijkt vooral last te hebben van zijn huid die maar niet groeit in dikte.

Vorige week kwam dan ook de realisatie van MPannekoek en MPanda dat de aansluiting met de rest van hun lichting niet reëel is. Om niet langer de ambities van de lichting tegen te gaan kwamen ze dan ook met het voorstel om afstand te nemen van de lichting. Na zeven slapeloze nachten was het gisteren dan tijd om het voorstel de wereld in te helpen. Na goed overleg met de rest van de lichting is besloten de volgende twee lichtingen te creëren:

Lichting 13A
dhr. Tolboer
dhr. Kipkluivert

Lichting 13B
MPannekoek
MPanda

Lichting 13B reageerde vooral opgelucht na deze opsplitsing en kijken uit naar hun eerste lichtingsuitjes ‘de rattentaxi nemen’ en ‘lekker vroeg naar bed gaan’. Lichting 13A reageerde begripvol en hoopt niet langer een bron van jaloezie te zijn voor haar voormalig lichtingsgenoten.

Vertegenwoordiger publiceert per ongeluk al maanden kladversies

Vertegenwoordiger publiceert per ongeluk al maanden kladversies

Technologie is overal om ons heen en met een moordend tempo neemt het een steeds groter deel van onze wereld in. Heerendispuut Directus Calvatus kon natuurlijk niet achterblijven en vlak na haar oprichting werd dan ook het domein www.directuscalvatus.nl ingenomen. Hoogstwaarschijnlijk is de lezer van dit stuk op de hoogte van de met enig regelmaat verschijnende proza op deze website.  Doorgaans zijn dit, met een paar uitzonderingen daar gelaten, goed doordachte stukken tekst met een diepere achterliggende gedachte dan wel boodschap. Soms worden hier wel uren tijd ingestoken om zo het perfecte stuk af te kunnen leveren. Menig vertegenwoordiger moet vaak concluderen dat het die maand wederom niet gelukt is om hersenspinsels om te zetten in een stuk van kwaliteit. Immers zou het zonde en declasserend zijn voor de reeds aanwezige proza wanneer er maandelijks een hoop nonsens op de site zou verschijnen vol slordigheden. Gelukkig bezit de website een handige functie waarmee vertegenwoordigers alvast een begin kunnen maken aan wat kan uitgroeien tot een volwaardig ‘stukje’. Een dergelijk ‘concept’ kan opgeslagen worden om pas in een later stadium daadwerkelijk gepubliceerd te worden en daarmee toegankelijk te zijn voor de wijde buitenwereld. Echter ontstond er de laatste paar maanden een rare trend waarbij het leek alsof niet alle auteurs even goed op de hoogte waren van deze mogelijkheid. Na onderzoek van de WebCie kon dit teruggeleid worden naar één vertegenwoordiger. De door zichzelf genoemde ‘detective Tin Tin’ publiceert al maandenlang per ongeluk zijn kladversies op de hoofdpagina van de DC-site. Zo hadden termen als ‘Ekua’ maar ook ‘de Toren, de Overwinnaar en de Bambusa’ nooit het daglicht mogen zien. Gelukkig is daar de WebCie om zo ook te zorgen dat de iets minder bedreven personen op ICT-gebied uit de voeten kunnen met onze mooie website. Bijgevoegd is dan ook een korte handleiding waarmee hopelijk in de toekomst deze blunders voorkomen kunnen worden.